Ένας χρόνος μημονιακής λιτότητας για την Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Λευτέρη Μαγιάκη
Κατατέθηκε το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2018.
Σύμφωνα με το προσχέδιο περικόπτονται επιπλέον 129 εκ.€ από τους ΚΑΠ, από τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαίσιου δημοσιονομικής σταθερότητας (ΜΠΔΣ) 2018-2021 που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον περασμένο Ιούνιο 2016.
Η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται, δεδομένου ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα δεν αναμένεται να έχουν αποκλίσεις από τους στόχους του ΜΠΔΣ.
Έτσι παρόλο που το 2017 περικόπηκαν 214εκ. από τα χρωστούμενα παρελθόντων ετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (εκτιμάται ότι συνολικά ανέρχονται σε 13δις.€), φέτος, όχι μόνο δεν γίνεται κουβέντα για αυτά, αλλά περικόπτονται και άλλα 129 εκ.€.
Επιπλέον, παράλληλα με την περικοπή, απαιτείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και πλεόνασμα 169εκ.€, ενώ οι επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ουσιαστικά, όπως και πέρυσι, είναι ανύπαρκτες και δεν αναφέρεται καμία ουσιαστική αλλαγή.
Η επιλογή ορισμένων Δήμων να αναζητούν πόρους για την ικανοποίηση των αναγκών των κατοίκων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, θα επιβαρύνει οικονομικά τους ήδη υπερφορολογημένους πολίτες. Και είναι προφανές ότι είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση, που διατηρεί ανέπαφο το καθεστώς των ΣΔΙΤ
Με αυτή την πολιτική οι Δήμοι θα απωλέσουν σταδιακά το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα τους με ότι αυτό σημαίνει στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Οι νεοφιλελεύθερες αυτές επιλογές λιτότητας που εφαρμόζονται από την Κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμες. Αν δεν υπάρξει αντιμνημονιακή πολιτική αλλαγή θα ισχύουν για πολλά χρόνια ακόμα. Ούτε μπορεί να εξισορροπηθούν από τις εξαγγελθείσες θεσμικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική), που, στην καλύτερη περίπτωση, θα συμβάλλουν σε μια πιο διαφανή διαχείριση της μνημονιακής λιτότητας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις