Κοτζιάς : «Οι διαδηλώσεις αποτελούν στοιχείο της δημοκρατίας».

Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο των προτάσεών της για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι το ζήτημα θα επιλυθεί.

«Στη ζωή, ο Μέγας Αλέξανδρος έχει αποδείξει ότι πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνουμε με αυτό το ζήτημα», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον, είναι προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας, της οικονομικής ανάπτυξης. Είναι ένας πραγματισμός απέναντι στα γεωστρατηγικά προβλήματα της περιοχής». Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει μια νέα δυναμική προς την επίλυση του ζητήματος, σε συνέχεια των εκλογών στη γείτονα και στην ανάδειξη μιας μετριοπαθούς κυβέρνησης, αλλά και μετά από τρία έτη επιτυχημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στο σχέδιο κειμένου που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση συζήτησης και πιθανής συμφωνίας με τα Σκόπια, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε: «Δεν είναι ένα ελληνικό κείμενο που θα έχει μόνο τις απόψεις μας, ούτε είναι ένα κείμενο που αποτελεί ήδη συμφωνία-συμβιβασμό. Θα είναι ένα κείμενο που εμείς θεωρούμε ότι με αυτό μπορούμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε». Εξέφρασε την ελπίδα ότι το κείμενο θα είναι έτοιμο εντός του Φεβρουαρίου. Επίσης, σημείωσε ότι αναμένει πως το ζήτημα «θα διευθετηθεί» μέχρι τον Ιούνιο ή και πέραν αυτού του χρονικού σημείου, ενώ είπε ότι ο αλυτρωτισμός της γείτονος αποτελεί την πιο σημαντική διαφορά.

Ερωτηθείς για τις ως τώρα αντιδράσεις, ο Ν. Κοτζιάς είπε:

«Να σας πω κάτι παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν κάναμε συμφωνία για το όνομα σήμερα, ποιο όνομα θα μείνει; Διεθνώς θα μείνει το όνομα Μακεδονία σκέτο, άρα δεν έχουμε κανένα κέρδος, και στις μεταξύ μας σχέσεις θα μείνει το πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Αυτό από άποψη γραμματικής, είναι ένα όνομα που περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία, είναι σύνθετο και χρονικά προσδιορισμένο – έχει το πρώην Γιουγκοσλαβική. Συνεπώς κοροϊδευόμαστε με γλωσσολογικές ακροβασίες».

Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με τα συλλαλητήρια, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι διαμαρτυρίες ούτε διευκολύνουν, ούτε δυσκολεύουν την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις και συμπλήρωσε:

«Οι διαδηλώσεις αποτελούν στοιχείο της δημοκρατίας».

«Εγώ πιστεύω ότι και στις δύο χώρες οι άνθρωποι που δεν συμφωνούν σε έναν καλό συμβιβασμό -δεν λέω σε έναν κακό συμβιβασμό ή σε έναν λανθασμένο- δεν είναι άνθρωποι κακών προθέσεων».

«Είναι άνθρωποι που βλέπουν το πρόβλημα από μια άλλη γωνία, χωρίς ίσως την ιστορικότητά του και χωρίς να έχουν στη σκέψη τους τις μελλοντικές προοπτικές της συνεργασίας».

«Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να είναι φυλακισμένοι της ιστορίας, αλλά να μαθαίνουν από αυτήν. Πρέπει να τη σεβόμαστε, πρέπει να αξιοποιούμε την κληρονομιά της, πρέπει να διδασκόμαστε από αυτήν αλλά όχι να μας φυλακίζει και να μην προχωράμε στο μέλλον».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις